EVO KAKO DA OSTVARITE PUN STAŽ SA NEPUNIM RADNIM VREMENOM: Iz PIO fonda otkrili kada je to moguće
PIO fond, Foto: Beta / Dragan Gojić, Nenad Kostić

penzija

EVO KAKO DA OSTVARITE PUN STAŽ SA NEPUNIM RADNIM VREMENOM: Iz PIO fonda otkrili kada je to moguće

PIO fond otkrio kako može da se ostvari pun staž sa nepunim radnim vremenom

Objavljeno:

Direktor PIO fonda se oglasio pre nekoliko dana i saopštio je važne vesti za penzionere.

Tiču se popusta i svih pogodnosti koje stariji građani mogu da ostvare uz Penzionersku karticu.

Sada je jedan čovek iz Pančeva postavio važno pitanje koje se tiče za računanje radnog staža i dužinu radnog vremena.

PIO fond je dao odgovor sa detaljnim objašnjenjem.

1 / 5 Foto: Beta / Dragan Gojić

Kako mogu da saznam koji staž osiguranja Fond PIO priznaje za rad sa nepunim radnim vremenom na (ne)određeno, a na zaradu se plaćaju doprinosi? Da li se staž osiguranja računa proporcionalno vremenu provedenom na radu ili kao kod punog radnog vremena, pitao je on.

Kako su istakli u Fondu PIO, ukoliko je reč o ugovoru o radu (na određeno ili neodređeno radno vreme), staž se ostvaruje u kalendarskom trajanju osiguranja, bez obzira na to što osiguranik nije radio puno radno vreme, pod uslovom da je radno angažovan samo kod jednog poslodavca.

U tom slučaju poslodavac je u obavezi da plaća doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje na isplaćenu zaradu ako je ona viša od najniže osnovice doprinosa, odnosno na najnižu osnovicu doprinosa ako je zarada niža od najniže osnovice, i po osnovu uplaćenih doprinosa se priznaje staž osiguranja.

Penzioneri/Ilustracija
Penzioneri/Ilustracijafoto: Beta / Dragan Gojić

Međutim, ukoliko osiguranik obavlja poslove po osnovu ugovora o delu, autorskog ugovora ili drugih ugovora i za izvršen posao ostvaruje ugovorenu naknadu, a nije osiguran po drugom osnovu, staž osiguranja računa se tako što se iznos ugovorene naknade, na koju se plaća porez, deli sa najnižom mesečnom osnovicom za plaćanje doprinosa koja važi u momentu uplate doprinosa, i dobijeni rezultat predstavlja broj meseci koji se priznaju u staž osiguranja.

To znači da se staž osiguranja po osnovu obavljanja ugovorenih poslova (bez obzira na broj radnih sati), ne utvrđuje u istom kalendarskom trajanju koliko je trajalo obavljanje poslova po ugovoru, već zavisi od iznosa ugovorene naknade.

Bonus video:

01:04

OVAKO MOŽEMO DA ISPRATIMO TOK POVEĆANJA PENZIJA DO 2024. GODINE! Stručnjak otkrio pokazatelj: Ovaj deo godine je presudan!

(Espreso/Penzionisani.rs/Vesna Pejčić/Prenela: N.J)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.